fbpx

אוכלת בשביל שניים – על תזונה בהיריון

על זה שאת אוכלת בשביל שניים (ואולי אפילו בשביל שלושה) אין עוררין. ההיריון משפיע על התיאבון, ולעתים זה עלול להיות מאתגר. העיסוק במה נכנס לפה ולגוף יכול לפעמים להרגיז: עצות סותרות, כן בחילה או לא בחילה, את זה מותר ואת זה אסור ומזה רק מעט – נדמה שלכל אחד ואחת יש עצת זהב בשבילך.

אז באנו לעזור: מטרתו העיקרית של המאמר הזה היא לעשות סדר בכל מיני שמועות ובאינפורמציה שמגיעה ממקורות שונים ונוגעת לדברים שכדאי מאוד לאכול בזמן ההיריון וגם לדברים שכדאי לוותר עליהם בחודשים הקרובים.

מה מותר?

ובכן, מותר כמעט הכל. יש כמה מאכלים שיש להימנע מהם ואליהם נגיע בהמשך. חשוב שתזכרי שמותר כמעט הכל והנה כמה מאכלים שכדאי במיוחד:

·         מים, והרבה. שתיית מים חשובה בכל שלב בחיים, ובהיריון על אחת כמה וכמה. הקפידי יותר מתמיד לשתות את כמות המים היומית המומלצת – כשני ליטרים מדי יום.

·         פירות וירקות, שטופים היטב כמובן. הגוף שלך צריך ויטמינים וסיבים תזונתיים, ומזון מן הצומח הוא מקור נהדר. הקפידי על ירקות בצבעים שונים ושלבי אותם בתפריט – טריים או מבושלים.

·         ביצה אחת ביום, כזו שעשויה היטב. מקור נהדר לחלבון ולוויטמין B, שחשוב להתפתחות מוח העובר.

·         מזונות המכילים אשלגן – חשובים לוויסות לחץ הדם. בננות, שעועית שחורה, עגבניות, אבוקדו ואפילו תפוחי אדמה (העדיפי מבושלים או אפויים).

·         מזונות המכילים אומגה 3 מסייעים להתפתחות מערכת העצבים והמוח של העובר. מקור מעולה לאומגה 3 הוא דג סלמון שמקורו בים הצפוני (עשוי היטב ולא נא, כמובן), אבל לא רק! גם אגוזי מלך וזרעי פשתן.

·        מזונות המכילים סידן חשובים להתפתחות מערכת השלד של העובר, השרירים, מערכת העצבים, השיניים והלב. כשהאם לא צורכת מספיק סידן, נפגעים העובר והיא עצמה. החלק המפתיע – יש סידן במזון מן הצומח ולא רק במוצרי חלב. את הסידן הדרוש לך ולעובר תוכלי לקבל מכרובית, מכרוב ניצנים, מברוקולי, משעועית ירוקה ואפילו מבמיה ומדלעת. גם בשומשום יש סידן, וטחינה היא מקור נהדר וטעים.

·        על חשיבות החומצה הפולית את יודעת עוד טרם הכניסה להיריון. אמנם את עדיין נוטלת תוסף המכיל אותו אך יש חשיבות להשיג אותו גם מהאוכל שלך. איפה תמצאי חומצה פולית במזון? בננות, אבוקדו, אספרגוס, ברוקולי וביצים, וגם באגוזים ובשקדים לא קלויים. 

·        מזונות עשירים בוויטמין C המחזק את מערכת החיסון ותורם להתפתחות תאים בגוף, גם מהם כדאי לאכול יותר. כשחושבים על תוספת ויטמין C לתפריט חושבים על תפוזים כמובן, אך תוכלי לקבל אותו גם מתותים, מפלפלים צהובים, כרוב סגול, כרובית וכרוב ניצנים, ברוקולי, עגבניות ואפילו מלון ומנגו.

 

מה אסור ומה לא מומלץ לאכול בהריון?

יש כמה מאכלים שבהחלט יש להימנע מהם בזמן ההיריון כדי לוודא שאת והעובר (או העוברים) שלך תישארו בריאים. הסיבה העיקרית היא נוכחות חיידקים במזון. כאלו שבימים רגילים לאו דווקא יפריעו לך אבל בזמן היריון עלולים להיות מאוד מסוכנים.

·        מזון מן החי שלא בושל כראוי: ביצים נאות כולל מיונז ביתי, בשר נא, דגים נאים, מוצרי חלב לא מפוסטרים. וגם בשרים או דגים מעושנים, נקניקיות ונקניקים – מחשש לליסטריה ולסלמונלה.

·        מיץ בדוכן המיצים – מאותו הטעם בדיוק. העדיפי מיצים שהכנת בעצמך, מפירות וירקות שטופים ומחוטאים היטב.

·        קפאין שנמצא בקפה, בתה, בקולה ובמשקאות אנרגיה לא מומלץ לצריכה תדירה בזמן ההיריון, מכיוון שהוא עלול לפגוע בהתפתחות העובר. השתדלי להסתפק בכוס קפה או שתיים ביום, למשך כל חודשי ההיריון.  

·        גבינות קשות – נכון, הן מפנקות וסופר טעימות אבל העובש שהן מכילות מתאים פחות כרגע.

·        סלטים קנויים – זה מפתיע, אבל גם מהם כדאי להימנע. אולי הגיע הזמן לשכלל את יכולות הכנת החומוס הביתי?

·        נבטים שלא עברו בישול יסודי. אף על פי שאפשר ואף רצוי לאכול הרבה ירקות ופירות, נבטים לא כדאי. זה עניין טכני של ריסוס ושיטת גידול ובכל מקרה עדיף לא לקחת סיכונים מיותרים.

·        אלכוהול – פוגע בהתפתחות מוח העובר, ולכן יש להימנע ממנו לחלוטין לפי המלצת גופי הבריאות הגדולים בעולם.

 

·         המאמר נכתב בשיתוף קרן אן גיימן, תזונאית קלינית ומאמנת כושר

כתבות נוספות

Call Now Button077-9964803

צרו עמנו קשר