fbpx

בדיקת מי שפיר – כל מה שרצית לדעת

בדיקת מי שפיר מסייעת לאבחן אם קיימות בעובר תסמונות כרומוזומליות, תסמונות גנטיות ומחלות זיהומיות. את הבדיקה מבצעים בשבועות 22-17 להיריון או משבוע 32 ואילך. דיקור מי שפיר הוא בדיקת הבחירה להימצאות תסמונת דאון בעובר, תסמונות כרומוזומליות, גנטיות וכן איתור מחלות זיהומיות בעובר דוגמת וירוסCMV  (עוד על היתרונות האבחנתיים של בדיקת מי שפיר תוכלי לקרוא כאן).

האם בדיקת מי שפיר מסוכנת?

מכיוון שבדיקת מי שפיר היא בדיקה פולשנית, יש בה סיכונים. הסיכון העיקרי בבדיקת מי שפיר הוא הפלה, ויש הבדל בין הגדרת הסיכונים בספרות הרפואית הישנה לעומת הספרות הרפואית החדשה. בספרות הרפואית הישנה מתואר הסיכון להפלה בעקבות בדיקת מי שפיר ביחס של 1:200 דיקורים. 

עם השנים נצבר ניסיון בדיקורי מי השפיר, ויכולות הדימות ומכשור האולטרה סאונד המסייע בדיקור מדויק ובמניעת פגיעה בעובר השתפרו מאוד. המחקרים החדשים, שבדקו שיעורי הפלות ופורסמו לאחר שנת 2000, מצביעים על סיכון נמוך יותר להפלה, 0.3% מהדיקורים. כשמשווים את שיעור ההפלות לאוכלוסייה דומה, שיעור ההפלות למעשה זהה לאוכלוסייה הכללית, והסיכון להפלה עומד על כ-1:1000 דיקורים (0.12%).

האם בדיקת דם יכולה להחליף בדיקת מי שפיר?

בעשור האחרון מוצעות בדיקות דם מסוג NIPT – Non Invasive Prenatal Test, המבקשות לייתר את הצורך בבדיקת מי השפיר ולאבחן תסמונת דאון באמצעות בדיקת דם בלבד. בדיקות הדם מבוצעות בשלבי היריון מוקדמים, ואכן אינן מסכנות את האם או העובר. חשוב לציין: הבדיקה מיועדת בעיקר לבדיקות כרומוזומים כלומר תסמונת דאון לדוגמה, שם שיעור הגילוי
הוא 99% ואף גבוה יותר, כלומר אף שמדובר בבדיקת סקר שיעור הגילוי גבוה.

הבדיקה אינה מחליפה את בדיקת הצ’יפ הגנטי (chromosomal microarray) הנערכת במסגרת דיקור מי שפיר, ואם עולים ממצאים בסקירות או בבדיקות גנטיות היא אינה מאפשרת להרחיב את הבדיקה לבחינה גנטית מלאה של העובר הנקראת בדיקת אקסום (whole exome sequencing). אם נצפתה תוצאה לא תקינה בבדיקת NIPT, יש לבצע בדיקת מי שפיר לצורך אישור הממצא.

האם אסור לזוז אחרי בדיקת מי שפיר? 

אחרי בדיקת מי שפיר יש לנוח כחצי שעה בחדר ההמתנה. אחר כך, בבית, מומלצת מנוחה בת יומיים. המנוחה לא חייבת להיות
בשכיבה, ואפשר להתקלח ולנוע בבית בחופשיות, אך יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומהרמת משקל כבד. אפשר לחזור לפעילות שגרתית לאחר יומיים. מומלץ להימנע במשך שבוע מיחסי מין ומפעילות ספורטיבית. בכל מקרה של עליית חום הגוף, חשש לירידת מים או התכווצויות יש להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת.

האם דיקור מי שפיר מומלץ רק לאחר גיל 35?

ההחלטה אם לבצע דיקור מי שפיר מתקבלת לרוב לאחר השלמת בדיקות הסקר: שקיפות עורפית, סקר ביוכימי ובדיקת החלבון העוברי ושקלול הנתונים עם גיל האישה. כמו כן, קיימת המלצה לדיקור מי שפיר החל מגיל 35 לנוכח העלייה בסיכון לתסמונת דאון עם הגיל. דיקור מי שפיר מומלץ גם לאחר ייעוץ גנטי לנוכח סיפור משפחתי המעלה חשד לבעיה גנטית, או מידע על בעיה גנטית או נשאות גנטית של אחד מבני הזוג ותוצאות של הריונות קודמים.

לנוכח העובדה שקיים סיכוי מוגבר לגילוי ממצאים בדיקור מי שפיר שגרתי ללא אינדיקציה מאז הופעת הצ’יפ הגנטי (chromosomal microarray), נשים רבות בוחרות לבצע את הדיקור גם לפני גיל 35. חשוב להדגיש: אם נשמרים תאים
מדיקור מי השפיר עד תום ההיריון, אפשר במידת הצורך להרחיב את הבירור הגנטי למחלות גנטיות נוספות דוגמת
CF
(ציסטיק פיברוסיס, אם בני הזוג נשאים או אם עולה חשד למחלה אצל העובר) או להרחיב את הבדיקות לכלל האזורים המקודדים בגנום, בבדיקה הנקראת בדיקת אקסום (
whole exom sequencing).

לקריאה נוספת על בדיקת מי שפיר לחצי כאן

ד”ר ארליך מבצע דיקורי מי שפיר ב-TLV medical center ברמת החייל. 

לבירורים על הבדיקה או לזימון תור לבדיקת מי שפיר אצל ד”ר אורי ארליך צרי קשר בטלפון
077-9964803 או במייל
 morlaisha@mor.org.il

כתבות נוספות

מה שימושה של בדיקת הידרוסונוגרפיה?

כאשר רוצים לבדוק את מצב החצוצרות וחלל הרחם, טרם טיפולי פריון, בדיקת הידרוסונוגרפיה, או בשמה המלא היסטרוסלפינגוסונוגרפיה, יכולה לעזור. במסגרת בדיקה זו, אנחנו מבצעים סדרה של הדמיות על-קוליות של אברי האגן, מדגימים את הרחם והשחלות וכן מצבעים הדמיית תלת ממד של חלל הרחם.

לכתבה המלאה »
אימון גופני בהריון – כל מה שאת צריכה לדעת

אימון גופני בהריון – כל מה שאת צריכה לדעת

ממש כמו לאורך כל חייך, גם בתקופת ההיריון, אימוני כושר מאוד חשובים בכל השלבים. התמדה באימוני כושר במהלך ההיריון מזוהה עם שמירה על שיגרה פעילה, הכוללת גם אימוני כושר ומסייעת לשמירה על הבריאות הכללית שלך ושל העובר שלך (הדופק של העובר שלך יגיב להעלאת הדופק שלך- מגניב נכון?).

לכתבה המלאה »
מה קורה אחרי הלידה?!

מה קורה אחרי הלידה?!

אנחנו כל כך מתכננים את ההיריון ועוקבים אחרי העובר, שלעיתים המטופלות שוכחות לדאוג לעצמן.

לאחר הלידה, הגוף צריך להתאושש וצריך לעמוד קצת ברצון העז של חלק מהמטופלות לחזור לפעילות שלהן.

לכתבה המלאה »

צרו עמנו קשר

077-9964803