סקירה מוקדמת (מאוד)
אולטרה סאונד הוא הסטטוסקופ של הגינקולוג. בזמן ההיריון, כל ביקור אצל רופא הנשים כולל בדיקת אולטרה סאונד לעובר. אנו רואים את גודל העובר, שומעים את הדופק שלו, ובוחנים את כמות מי השפיר ואת מיקום השליה. אבל בדיקת אולטרה סאונד שגרתית אינה בודקת את האיברים של העובר, ולכן חשוב לבצע סקירת מערכות, בנוסף.
אז מהי סקירת מערכות?
סקירת מערכות היא בדיקה מדוקדקת באולטרה סאונד של איברי העובר. היא נעשית במכשור אולטרה סאונד מתקדם ומבוצעת כמה פעמים בהיריון: סקירה מוקדמת, סקירה מאוחרת ולאחרונה מבצעים גם סקירת שליש שלישי להתפתחות המוח, העצמות והכליות.
אילו מערכות נבדקות באופן קבוע?
בבדיקה נבדקות מערכות הגוף השונות: הגולגולת והמוח – בגולגולת נבדוק אם המבנה תקין, ובמוח נתייחס לחדרי המוח ולמבנה בשם כוראיד פלקסוס המייצר את הנוזל של חדרי המוח. הגומה האחורית במוח הכולל גם את המוח קטן. בפנים נבדקות העיניים והשפתיים. בבית החזה נבדקים הריאות והלב. בבטן ייבדקו קיבה, כליות, שלפוחית השתן ואזור כניסת חבל הטבור לבטן. במערכת השלד ייבדקו הגפיים ועמוד השדרה.
באיזה שבוע ניתן לבצע לראשונה את סקירת המערכות?
סקירה מוקדמת נוצרה מהצורך לבדוק כמה שיותר מוקדם את העובר. זאת למעשה הפעם הראשונה שהרופא בודק את העובר עצמו. סקירה מוקדמת הוגדרה בין שבועות 17-13, ורוב הבדיקות מבוצעות סביב שבועות 16-15.
עם התקדמות הטכנולוגיה והרזולוציה של המתמרים הנרתיקיים ניתן להקדים מאוד את הסקירה, לשבועות המוקדמים 13-12. הבדיקה מבוצעת בגישה נרתיקית והמרחק של המתמר מהעובר הוא לעיתים פחות מס”מ אחד! גודל העובר בשלב זה לא עולה על 10 ס”מ. המידע שאנו מקבלים הוא רב, מכיוון שבדיקה נרתיקית אינה מושפעת מהבטן של האישה והרזולוציה עולה.
אבחון מוקדם של מומי לב
מחקרים רבים כבר התחילו לשנות את הספרות הישנה שקבעה מתי ניתן לאבחן מומי לב. לדוגמה, בלב שגודלו ס”מ אחד בלבד כבר ניתן לאתר את רוב מומי הלב. מין העובר ניתן לאבחון ודאי כבר בתחילת שבוע 14, ולמעשה בבדיקה נרתיקית ברזולוציה גבוהה אפילו בתחילת שבוע 13. הבדיקה ברזולוציה הגבוהה מאפשרת לנו לראות בשלב מאוד מוקדם את הגפיים ואת האצבעות.
אבחון מוקדם של תסמונת דאון
בסקירה אף נבדקים סימנים היכולים להחשיד או לכוון לתסמונות בעובר. סימנים רכים לתסמונת דאון – הרחבת אגני כליות, מעיים אקוגניים, עצם ירך קצרה ועוד ייבדקו כבר בעת הסקירה, כמו כן סימנים היכולים להעיד על תסמונות אחרות. אם עולה החשד בעת הסקירה המטופלת תופנה לייעוץ גנטי ותוכל לבצע דיקור מי שפיר הבודק את ההרכב הגנטי של העובר ועוזר לנו שלול או לאשש את הממצאים בסקירה. דיקור מי שפיר מבוצע בין שבוע 17 לשבוע 22.
תלת ממד בסקירה מוקדמת
הדמיית תלת ממד מאפשרת לנו להדגים את מראה העובר כבר בשבועות המוקדמים. שימוש בתלת ממד גם מאפשר לנו לשחזר תמונות שאי אפשר להדגים בצורה טובה בתמונות דו ממד רגילות. במתמר נרתיקי ברזולוציה גבוהה ניתן אף לזהות את תווי הפנים של העובר ולהדגים פריסת אצבעות ידיים.
הדמיית תלת ממד של עובר שאורכו 2.5 ס”מ, בשבוע 9 להיריון. הבדיקה בוצעה בגישה נרתיקית במתמר ברזולוציה של 6-12 MHz
בדיקות מוקדמות מאוד עוזרות לנו גם בהריונות תאומים, שבהם חשוב מאוד לדעת את מספר השליות ולאבחן אם העוברים חולקים שליה אחת. ככל שהבדיקה מוקדמת יותר נוכל בקלות ובוודאות לקבוע את מספר השליות וסוג ההיריון מרובה העוברים. בסקירה לתאומים קשה לעיתים לבדוק את העובר התחתון, אך בבדיקות המוקדמות ניתן להדגימו היטב במתמר נרתיקי.
שקיפות עורפית היא בדיקת סקר להערכת הסיכון לתסמונת דאון, שבה בודקים את עובי העורף של העובר וקובעים את הסיכון הסטטיסטי לתסמונת. הבדיקה מבוצעת בין שבוע 11 לשבוע 13.6. אם מבצעים סקירה בשבוע 13 ניתן לשלב בין בדיקת שקיפות עורפית לסקירה המוקדמת, ואז אם נמצאים בנוסף לשקיפות ממצאים נוספים אפשר להתקדם לבדיקת סיסי שליה באופן כמעט מידי ולאבחן את המטען הגנטי של העובר חודש לפני שניתן לבצע דיקור מי שפיר. הודות לשיפור ברזולוציה וביעילות של איתור מוקדם, נשים יכולות לבחור לבצע יחד את שתי הבדיקות, שקיפות עורפית וסקירה מוקדמת.
ד”ר אורי ארליך הוא מומחה במיילדות ובגינקולוגיה. מומחה באולטרה סאונד נשים ומנהל כיום את יחידת האולטרה סאונד במיילדות וגינקולוגיה בבית החולים מעיני הישועה בבני ברק, מרכז המבצע מדי שנה כ-20,000 בדיקות אולטרה סאונד. ד”ר אורי ארליך הוא מומחה לסקירות, דיקורי מי שפיר, שקיפות עורפית ואולטרה סאונד נשים.
לתיאום תור/בדיקה התקשרי 077-996-4803
בלוג
מה שימושה של בדיקת הידרוסונוגרפיה?
כאשר רוצים לבדוק את מצב החצוצרות וחלל הרחם, טרם טיפולי פריון, בדיקת הידרוסונוגרפיה, או בשמה המלא היסטרוסלפינגוסונוגרפיה, יכולה לעזור. במסגרת בדיקה זו, אנחנו מבצעים סדרה של הדמיות על-קוליות של אברי האגן, מדגימים את הרחם והשחלות וכן מצבעים הדמיית תלת ממד של חלל הרחם.
אימון גופני בהריון – כל מה שאת צריכה לדעת
ממש כמו לאורך כל חייך, גם בתקופת ההיריון, אימוני כושר מאוד חשובים בכל השלבים. התמדה באימוני כושר במהלך ההיריון מזוהה עם שמירה על שיגרה פעילה, הכוללת גם אימוני כושר ומסייעת לשמירה על הבריאות הכללית שלך ושל העובר שלך (הדופק של העובר שלך יגיב להעלאת הדופק שלך- מגניב נכון?).
מה קורה אחרי הלידה?!
אנחנו כל כך מתכננים את ההיריון ועוקבים אחרי העובר, שלעיתים המטופלות שוכחות לדאוג לעצמן.
לאחר הלידה, הגוף צריך להתאושש וצריך לעמוד קצת ברצון העז של חלק מהמטופלות לחזור לפעילות שלהן.
מעקב היריון תאומים – כל מה שחשוב לדעת
כמעט רומנטית המחשבה על אחים בני אותו גיל, המעבירים את חייהם יחד.
אבל צריך לדעת שהיריון תאומים הוא היריון בסיכון גבוה, וחשוב להכיר אופי המעקב הנדרש. כל הפרטים במאמר המלא
סקירת טרימסטר שלישי (סקירה שלישית)
השליש השלישי של ההיריון (שבוע 27 ועד הלידה) מתאפיין בהמשך הגדילה וההתפתחות של העובר. הסקירה של הטרימסטר השלישי, שמתבצעת בין שבוע 30 לשבוע 32, מתמקדת באיברים המתפתחים של העובר.
ריבוי מי שפיר ומיעוט מי שפיר – כל המידע
מי שפיר הם הנוזל העוטף את העובר ברחמה של האם, ובין תפקידיהם הגנה על העובר מפגיעה פיזית, ושמירה על טמפרטורת גוף העובר. מי השפיר מורכבים מנוזלים שמפרישה השליה, נוזלים שמפרישות ריאות העובר ואף משתן של העובר.