בדיקת שקיפות עורפית

שקיפות עורפית היא אחת משלוש בדיקות המתבצעות במטרה להעריך את הסיכון ללידת תינוק/ת בעל/ת תסמונת דאון: שקיפות עורפית, סקר ביוכימי טרימסטר ראשון ובדיקת חלבון עוברי. השקיפות העורפית מבוצעת בעזרת אולטרה סאונד, ושתי הבדיקות האחרות הן בדיקות דם.

שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה סאונד שמבצעים בשבועות 13.6-11 להיריון, ומומלץ להגיע בפרק הזמן שבין שבוע 11.5 ל-12.5. במהלך הבדיקה גם מבצעים הערכה של זרימות דם בלב העובר ובבטן העובר, ונצפים הפנים ועצמות האף.

מה בודקים בשקיפות עורפית?

בעורפו של כל עובר יש שכבה דקה של נוזל. מדידת עובייה של שכבת הנוזל, בשקלול גודלו של העובר, יכולה לתת אינדיקציה על תסמונת דאון, ליקויים גנטיים אחרים, מומים בלב העובר או במערכות גוף נוספות. שכבת הנוזל נעלמת לקראת השבוע ה־15 להיריון, לכן תזמון בדיקת שקיפות עורפית חשוב ביותר.

עובי הנוזל נמדד במילימטרים. כמות נוזל קטנה מלמדת על עובר בריא, מכיוון שניקוז הנוזל תקין. אם הנוזל מצטבר ואינו מתנקז, עולה חשש לתסמונת דאון.

את הסיכון לתסמונת דאון מחשבים בעזרת שקלול גיל האם, גודלו של העובר ועובי הנוזל בעורף. תוצאת בדיקת השקיפות העורפית משוקללת עם תוצאות הסקר הביוכימי והחלבון העוברי. את הסקר הביוכימי מבצעים במהלך הטרימסטר הראשון, רצוי בצמוד למועד השקיפות עורפית ובכל מקרה לפני שבוע 14 להריון, ואת בדיקת החלבון העוברי בשבועות 19-16.

מהימנות הערכת הסיכון לתסמונת דאון היא כ-95%. תוצאה העולה על 1:380 היא אינדיקציה לבירור גנטי כלומר דיקור מי שפיר.

אבחנה סופית של תסמונות דאון היא בדיקור מי שפיר, ואפשר גם לבצע סיסי שליה (ביופסיה של השליה) אם השקיפות עורפית אינה תקינה ואנו רוצים להגיע לאבחנה מיידית.

דיקור מי שפיר מאפשר לגלות תסמונות נוספות הודות לשיטת הבדיקה המשתמשת בchromosomal microarray-, המוכר בשם צ’יפ גנטי, ואף יכול לגלות תסמונות נוספות במידת הצורך ולפי ייעוץ גנטי בבדיקה גנטית מורכבת הנקראת whole exome sequencing.

קיימת גם בדיקת דם הדומה למי שפיר הנקראת NIPT – non invasive prenatal test והיא בודקת דנ”א עוברי חופשי בדם האם. הבדיקה יכולה להגיעה לרזולוציה של 99.5% בגילוי או בשלילת תסמונות דאון. צריך לציין שהבדיקה אינה בדיקת אבחנתית אלא בדיקת סקר שנחשבת לטובה מאוד. כמו כן, בדיקת NIPT אינה יכולה לאבחן את התסמונות של צ’יפ גנטי או אקסום – זאת ניתן לאבחן רק במי שפיר או בסיסי שליה.

לתיאום תור/בדיקה התקשרי 077-996-4803

בלוג

מה שימושה של בדיקת הידרוסונוגרפיה?

כאשר רוצים לבדוק את מצב החצוצרות וחלל הרחם, טרם טיפולי פריון, בדיקת הידרוסונוגרפיה, או בשמה המלא היסטרוסלפינגוסונוגרפיה, יכולה לעזור. במסגרת בדיקה זו, אנחנו מבצעים סדרה של הדמיות על-קוליות של אברי האגן, מדגימים את הרחם והשחלות וכן מצבעים הדמיית תלת ממד של חלל הרחם.

אימון גופני בהריון – כל מה שאת צריכה לדעת

אימון גופני בהריון – כל מה שאת צריכה לדעת

ממש כמו לאורך כל חייך, גם בתקופת ההיריון, אימוני כושר מאוד חשובים בכל השלבים. התמדה באימוני כושר במהלך ההיריון מזוהה עם שמירה על שיגרה פעילה, הכוללת גם אימוני כושר ומסייעת לשמירה על הבריאות הכללית שלך ושל העובר שלך (הדופק של העובר שלך יגיב להעלאת הדופק שלך- מגניב נכון?).

מה קורה אחרי הלידה?!

מה קורה אחרי הלידה?!

אנחנו כל כך מתכננים את ההיריון ועוקבים אחרי העובר, שלעיתים המטופלות שוכחות לדאוג לעצמן.

לאחר הלידה, הגוף צריך להתאושש וצריך לעמוד קצת ברצון העז של חלק מהמטופלות לחזור לפעילות שלהן.

מעקב היריון תאומים – כל מה שחשוב לדעת

מעקב היריון תאומים – כל מה שחשוב לדעת

כמעט רומנטית המחשבה על אחים בני אותו גיל, המעבירים את חייהם יחד.
אבל צריך לדעת שהיריון תאומים הוא היריון בסיכון גבוה, וחשוב להכיר אופי המעקב הנדרש. כל הפרטים במאמר המלא

סקירת טרימסטר שלישי

סקירת טרימסטר שלישי (סקירה שלישית)

השליש השלישי של ההיריון (שבוע 27 ועד הלידה) מתאפיין בהמשך הגדילה וההתפתחות של העובר. הסקירה של הטרימסטר השלישי, שמתבצעת בין שבוע 30 לשבוע 32, מתמקדת באיברים המתפתחים של העובר.

ריבוי מי שפיר ומיעוט מי שפיר – כל המידע

ריבוי מי שפיר ומיעוט מי שפיר – כל המידע

מי שפיר הם הנוזל העוטף את העובר ברחמה של האם, ובין תפקידיהם הגנה על העובר מפגיעה פיזית, ושמירה על טמפרטורת גוף העובר. מי השפיר מורכבים מנוזלים שמפרישה השליה, נוזלים שמפרישות ריאות העובר ואף משתן של העובר.